Bestrooien en bestrijken

Een bestrijking is een dun mengsel van bitumineus bindmiddel en steenslag. 

Het doel van de bestrijking is het afdichten van het wegdek om deze zo te beschermen, maar ook een een nieuwe ruwe oppervlakte aan te brengen.

Door de bestrijking kan ook een eventuele lichte scheuring worden opgevuld.

 

Een sproeimachine verspreidt het bindmiddel (emulsie of vloeibitumen) over het wegdek en direct daarna verspreidt een grindstrooier de steenslag (stenen 2/4, 4/6 of 6/10) op het verse bindmiddel. Het geheel wordt geperst en de dagen erna zal de overtollige steenslag worden opgezogen, een nieuwe rijbaan is het resultaat.

Een sproeimachine is een vrachtwagen die is uitgerust met een verwarmd bassin waarin het product dat verspreid dient te worden is opgeslagen. Dit bassin is verbonden aan een verdeler die het product over de grond verspreidt. De nodige dosering en de snelheid van de vrachtwagen kunnen automatisch worden ingesteld.

Een grindstrooier is een klassieke kiepwagen die is uitgerust met een verdelingsbak, zodat er een dunne laag steenslag op het wegdek verdeeld kan worden, dit gebeurt aan de hand van de gekozen dosering en de snelheid van de vrachtwagen.